Pistachenoten zijn de zaden van de pistacheboom. Ze zijn meestal groen en licht zoet. Ze worden noten genoemd, maar eigenlijk zijn pistachenoten zaden. Mensen eten ze al duizenden jaren.

De pitten kunnen verschillende kleuren hebben, variërend van geel tot groene tinten. Ze zijn meestal ongeveer een centimeter lang en een halve centimeter in doorsnee. Maar als je er een wilt proeven, moet je eerst de harde schil openbreken.

Waar en hoe groeien pistachenoten?

De pistachenoot is een steenvrucht en groeit aan een pistacheboom (loofboom). De pistachenoot groeit voornamelijk in: Afghanistan, Pakistan, India, Iran, Turkije, Griekenland, Italië en in de Verenigde Staten. De pistachebomen in landen zoals Afghanistan groeien in bergachtige gebieden in het wild en het lijken hier meer op struiken dan op bomen.

De pistachenoten groeien in trossen aan de boom net zoals bij druiven. Om de pistachenoot zit een harde huls, Hoe rijper de noot wordt, hoe groter waardoor na een tijdje de harde huls om de noot heen openbarst. De pistachenoten waarbij dus de harde huls openbarst worden ook wel “splits” noten genoemd. Je hebt ook pistachenoten waarbij de harde huls niet openbarst deze noten noemen we “opsplits” noten.

Je hebt vrouwelijke en mannelijke pistachebomen, alleen aan de vrouwelijke pistachebomen kunnen de pistachenoten groeien. De vrouwelijke boom levert om het jaar een volledige oogst. Het proces van de pistachenoot eindigt natuurlijk bij het oogsten. Vroeger werd er met een stok tegen de trossen aan geslagen en werden ze opgevangen in grote doeken. Tegenwoordig is het allemaal geautomatiseerd en word de boom nu via een machine geschud waardoor de trossen eruit vallen.

Zijn pistachenoten gezond?

Pistachenoten zitten vol met goede voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Noten staan in het algemeen bekend als gezond, maar de pistachenoot is toch net iets gezonder het is namelijk de noot met de laagste aantal calorieën. De pistachenoot is een goede bron van gezonde vetten, mineralen en proteïnen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Eiwitten
 • Vezels
 • Vitamines: B1, B2, B6, B11, C en E
 • Mineralen: kalium, calcium, fosfor, magnesium en ijzer
 • Antioxidanten
 • Hoog gehalte onverzadigde vetzuren
 • Foliumzuur

De 2 meest bekende gezondheidsvoordelen van de pistachenoot zijn, dat ze cholesterolverlagend zijn. Dit komt door het hoge gehalte aan onverzadigde vetzuren, 90% van de vetten in een pistachenoot zijn namelijk onverzadigd.

Ook helpt de pistachenoot bij een sterker immuunsysteem. Een sterk immuunsysteem komt bij de pistachenoot door de vitamine B6, een tekort hiervan kan zorgen voor hersenen die niet goed functioneren bij het bestrijden van virussen.

Ook helpt vitamine B6 bij het aanmaken van rode bloedcellen en het gezond houden van de lymfeklieren die er weer voor zorgen dat de productie van de witte bloedcellen beschermt blijft. Dus een tip als er griep heerst in je omgeving eet lekker veel pistachenoten en maak dus je immuunsysteem sterker.

Vallende pistachenoten kopen

Welk type pistachenoot is het gezondst?

Wat zijn nu eigenlijk de verschillende types van een pistachenoot? De verschillende types zijn:

 • Rauwe pistachenoten
 • Geroosterde pistachenoten
 • Gebrande pistachenoten
 • Gezouten pistachenoten
 • Ongezouten pistachenoten

De gezondste van deze 5 types zijn de rauwe ongezouten pistachenoten met als enige reden dat hier gewoon niks aan gedaan is en dus onbewerkt vol met alle mineralen, proteïnen en vetten. Pistachenoten branden gebeurt in de frituur en dingen uit de frituurpan zijn vet en dus automatisch minder gezond. Door de noten te roosteren of te branden veranderd de smaak. De pistachenoten smaken sterker, maar zijn minder gezond. Het aantal voedingsstoffen in een pistachenoot veranderd door het bewerkingsproces en wordt meestal altijd minder. Te veel zout is nooit gezond, daarom kunt u het best kiezen voor de rauwe ongezouten pistachenoten.

Pistachenoten kopen

Wilt u uw pistachenoten online kopen? Dan bent u bij Noten Express op het goede adres. Wij verkopen de beste kwaliteit pistachenoten voor een eerlijke prijs. Voor al uw vragen staan onze medewerkers voor u klaar.