Saffraan is een van de kostbaarste specerijen ter wereld. De draadvormige rode stempels en de gele tint die ze afgeven, zijn letterlijk legendarisch. Maar wat is saffraan eigenlijk? Hoeveel verhalen er ook over het specerij zijn verteld, velen van ons weten nog steeds niet wat ze ermee moeten doen en of het de hoge prijs waard is. Hier is alles wat je moet weten.

Hoe wordt Saffraan gemaakt?

Saffraan wordt gemaakt uit de bloem van de krokus Sativus ook wel de Saffraan krokus plant genoemd. De Saffraan stempels uit de saffraan krokus gebruikt men om de saffraan te maken. Deze stempels worden zorgvuldig uit de bloem getrokken en daarna gedroogd. Elke Saffraanbloem bevat drie stempels waaruit eindelijk de Saffraan van gemaakt wordt. Deze stempels worden met de hand geoogst en gedroogd.

Waarom is Saffraan zo duur?

Saffraan zit in de top 10 duurste specerijen ter wereld. Hoe komt dit nu precies? Saffraan wordt zoals u hierboven heeft gelezen dus gemaakt van de Saffraan krokus. Omdat er maar in elke Saffraanbloem 3 stempels zitten heb je tussen de 150.000 en 20.000 bloemen nodig om 1 kilo saffraan te maken, om 1 gram Saffraan te maken heb je dus 150 Saffraan krokussen nodig. Er is dus heel veel grond nodig wil je een mooie opbrengst Saffraan hebben. Nog een reden waarom Saffraan zo duur is, is omdat het proces niet geautomatiseerd kan worden. Het maken van de saffraandraadjes moet met de hand omdat de “juweeltjes” met andere woorden de stempels heel zorgvuldig eruit gehaald moeten worden.

Bij het planten van Saffraan ben je nooit zeker van je oogst, zodra je de saffraan krokus plant bloeien ze met geluk acht dagen ergens in september. Als de bloem dan daadwerkelijk open gaat moet je dus zo zorgvuldig mogelijk de 3 stampers trekken. Nadat je de saffraan krokus plant kan je eigenlijk pas vanaf het 2e jaar echt oogsten en je kan van 1 bol maar in totaal 3 jaar oogsten. De bollen zelf zijn ook heel gevoelig, 1 koude winterperiode en de bollen zijn niet meer bruikbaar. Dit is dus ook waarom je niet in heel veel landen saffraan kan planten.

 Saffraan bloem

Is Saffraan gezond?

Saffraan wordt in sommige Aziatische landen al eeuwenlang gebruikt als specerij en/of als kleurstof, dit komt door alle gezondheidsvoordelen. Saffraan is rijk aan allemaal verschillende soorten mineralen zoals:

  • Calcium
  • Magnesium
  • Selenium
  • Koper
  • Zink
  • IJzer
  • Vitamine A
  • Vitamine B2
  • Vitamine C
  • Foliumzuur

Saffraan helpt bijvoorbeeld bij gewichtsverlies doordat saffraan het gevoel van honger kan verminderen. Ook helpt saffraan bij depressies, doordat ervan uit wordt gegaan dat saffraan een antioxidant is heeft het vrij wel dezelfde werking als antidepressiva. Door de ontstekingsremmende eigenschappen in Saffraan beheerst het nemen van Saffraan de meeste ontstekingen in het lichaam zoals verschillende ontstekingen in gewrichten.

Saffraan kopen

Wilt u uw saffraan online kopen? Dan bent u bij Noten Express op het goede adres. Wij verkopen de beste kwaliteit Saffraan voor een eerlijke prijs. Voor al uw vragen staan onze medewerkers voor u klaar.