Hoe maak je een Pandolce?

Voordat we beginnen is hier een korte samenvatting over het gerecht: "Pandolce is de cake uit Genua. Oorspronkelijk werd hij tijdens het feestseizoen dagelijks gemaakt, maar tegenwoordig is het een zeer populair gerecht."

-

Ingrediënten

Boter op kamertemperatuur 85 g

Suiker 100 g

Eieren (1 middelgrote) 55 g

Meel 300 g

Fijn zout 1 g

Rozijnen 250 g

Gekonfijte sinaasappel 80 g

Gekonfijte citroen 80 g

Pijnboompitten 20 g

Volle melk 80 g

Bakpoeder 10 g

-

Stap 1 tot 3

Om de Pandolce Genovese te bereiden begint u met het in blokjes snijden van sinaasappel en gekonfijte citroen. Nu gaat u verder met de boter op kamertemperatuur die u in stukjes gaat snijden.

-

Stap 4 tot 6

Neem vervolgens een Mixer met een blad waarin u de boter, de suiker, de gezeefde bloem en het bakpoeder toevoegt.

-

Stap 7 tot 9

Voeg het zout en het ei toe en begin met het mixen op gemiddelde snelheid. Terwijl u kneedt, voegt u de melk op kamertemperatuur in een dun straaltje toe.

-

Stap 10 tot 12

Stop de mixer even en voeg de sinaasappel, citroen en rozijnen toe, die vooraf onder stromend water zijn afgespoeld en gedroogd.

-

Stap 13 tot 15

Giet er tenslotte de pijnboompitten bij. Laat de mixer nogmaals ongeveer 10 seconden op gemiddelde snelheid draaien om de ingrediënten goed te mengen. Breng het deeg vervolgens over op een deegplank en druk het met uw handen samen.

-

Stap 16 tot 18

Geef het een ronde vorm. Druk nu met uw handen op de bovenkant van het deeg om het iets platter te maken. Schuif met uw handen langs de randen van het deeg om ze aan te passen en de Pandolce een goed gedefinieerde schijfvorm te geven: u krijgt een schijf van ongeveer 3 cm hoog en 10 cm in doorsnee. Leg het dan op een bakplaat bekleed met bakpapier.

-

Stap 19 tot 21

Maak met behulp van een stanleymes of een scherp mes een ruitpatroon op het oppervlak en snijd diagonale lijnen. U kunt uw Pandolce nu bakken in een op 180°C voorverwarmde statische oven gedurende 45-50 minuten (of in een op 160°C voorverwarmde heteluchtoven gedurende 35-40 minuten).

-

Tip

Breng het Pandolce deeg op smaak met oranjebloesemwater of zibibbo-wijn en strooi er venkelzaad over voor een nog sterkere, onweerstaanbare smaak!

-

Maak & Deel

Wilt u het resultaat laten zien? Dan kunt u uw resultaten posten op Facebook, Instagram en Pinterest met de #notenexpress en dan wordt uw heerlijke gerecht gepost op onze socials.