Hoe maak je een saffraan risotto?

Saffraan risotto is een zeer smakelijk en geurig traditioneel voorgerecht, typisch voor de Milanese keuken! Het wordt gemaakt met rijst, groentebouillon en saffraan, de prachtige oude specerij die risotto zijn klassieke goudgele kleur en onmiskenbare smaak geeft! Een unieke lekkernij, makkelijk te bereiden! Volg dit recept stap voor stap en je brengt romige en omhullende saffraan risotto op tafel, net zo lekker als in de beste restaurants van Lombardije in ongeveer een half uur!
 
-

Ingrediënten

saffraan stampers 1 lepeltje

Boter 125 g

Grana Padano DOP om te raspen 80 g

Water

Zout

Carnaroli rijst 320 g

Ui

Droge witte wijn

Groentenbouillon 1 l

-

Stap 1 tot 3

Om saffraan risotto (of Milanese risotto) te maken, doet u eerst de stampers in een klein glas, giet er zoveel water over dat de stampers helemaal bedekt zijn, roer en laat ze een nacht trekken, zodat de stampers al hun kleur afgeven. Bereid vervolgens de groentebouillon, waarvan een liter nodig is voor het recept. Pel en snipper de ui fijn, zodat hij tijdens het koken kan smelten en niet wordt waargenomen wanneer u de risotto van saffraan proeft.

-

Stap 4 tot 6

Doe in een grote pan 50 g van de in totaal benodigde hoeveelheid boter, laat op een zacht vuurtje smelten, doe er dan de fijngehakte ui in en laat 10-15 minuten stoven, waarbij u bouillon toevoegt om te voorkomen dat de saus uitdroogt: de ui moet transparant en zacht zijn.

-

Stap 7 tot 9

Zodra de ui gestoofd is, giet u de rijst erbij en roostert u die 3-4 minuten, zodat de korrels dichtgaan en blijven koken. Voeg de witte wijn toe en laat die volledig verdampen. Laat nu nog 18-20 minuten koken en voeg de bouillon naar behoefte met een pollepel tegelijk toe, naarmate de bouillon door de rijst wordt opgenomen: de korrels moeten altijd bedekt zijn.

-

Stap 10 tot 12

Giet vijf minuten voor het einde van de kooktijd het water met de saffraan stampers erin, roer om de risotto op smaak te brengen en een gouden kleur te geven. Wanneer de risotto gaar is, zet u het vuur uit, voegt u zout, geraspte kaas en de resterende 75 g boter toe.

-

Stap 13 tot 15

Roer en dek af met het deksel, laat een paar minuten rusten, op dit moment is de saffraan risotto klaar, serveer hem heet en garneer het gerecht met nog een paar stampers.

-

Tip

De wijn en de bouillon die u aan de rijst toevoegt moeten op kamertemperatuur zijn, de eerste op kamertemperatuur, de tweede altijd kokend, om het kookproces niet te vertragen. Saffraan risotto (of risotto alla milanese) laat zich met vele gerechten combineren: naast de typische combinatie met kalfsschenkels in de Milanese traditie, is het uitstekend te combineren met worst, zoals in de beroemde risotto alla Monzese, of met paddestoelen, meestal porcini, maar ook met garnalen en andere zeevruchten.
-

Maak & Deel

Wilt u het resultaat laten zien? Dan kunt u uw resultaten posten op Facebook, Instagram en Pinterest met de #notenexpress en dan wordt uw heerlijke gerecht gepost op onze socials.